7 Ocak 2015 Çarşamba

Android Akıllı Ev Kontrolü


Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda android ile yazdığım bir uygulamayı inceleyeceğiz.  Led Kontrol ismini verdiğim bu uygulama ile 10 farklı ledi ve 1 adet servo motoru kontrol edebilmekteyiz. Peki yayının başlığı neden akıllı ev kontrolü ?

Bunu şu şekilde açıklayayım. Birgün merak edip penceresinde SATILIK yazan evin sahibini aradım ve evin fiyatını sordum. Ev akıllı sistemlerle donatılmış ve fiyatı da oldukça fazlaydı. Daha detaylı öğrenmek için bu tarz bir evi görmeye gittim. Birçok farklı hayatı kolaylaştırıcı sistem vardı. Bunlardan bazıları şunlardı:

  • Yatak odası ve oturma odasının lambaları kumanda ile kontrol ediliyordu,
  • Kalorifer ısı ayarı yine uzaktan kumanda ediliyordu,
  • Kapılar otomatik açılıyor ve istenilen kapı kumanda ile kilitlenebiliyordu...
Tabiki  bu evlerin özellikleri bu saydıklarımdan daha fazladır ancak en azından bu uygulamaları kumanda değilde telefonla yapabiliriz diye düşünüyorum. Dolayısıyla bunları yapabileceğiniz bir uygulama yazdım. Led kontrolleri sayesinde evinizdeki tüm lambaları telefon ile kumanda edebilir, kapınıza yapacağınız mekanik sistemle servo vs. kullanarak kapıyı kilitleyebilir yada açabilirsiniz. Yani uygulama alanını genişletmek size kalmış.

android control

Uygulama arayüzü ana ekran


Uygulama arayüzü hakkında ekranı


Uygulama arayüzü bilgi ekranı

Yaptığım bu uygulama bu zamana kadar android ile ilgili videolu derslerde anlattığım konuları içermektedir. Dolayısıyla kodların tamamını paylaşmak yerine ilk defa gördüğümüz ChechBox ile ilgili kısımları paylaşmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

MainActivty.java kod kısmı:










1. ledi kontrol etmek için kullandığımız checkbox işaretlendiğinde seri porttan "a" harfi gönderilmektedir. Ledi kontrol etmek için arduino kullandığınızı düşünürsek aşağıdaki kodlar ile 2 ledin on - off kontrolü yapılır.






11 yorum:

  1. emegine saglık gökhan kardeşim...

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba

    Akıllı ev modeli yapmak istiyoruz. Bu modelimizde 4 odalı bir ev tasarladık. Her odada bir led var. Her ledi açıp kapatabileceğimiz anahtarlar var. Aynı zamanda Bluetooth-arduino ile istediğimiz odanın ledini açıp kapatabileceğiz. Fakat sorun şu Anahtarla açılan ledi bluetooth-arduino ile kapatma veya Bluetooth-arduino ile açılan ledi anahtar ile kapama kombinasyonlarını nasıl yapabiliriz. Bunun için röle mi kullanılmalı ? Röle ise nasıl kullanılmalı.
    Amacım anahtarı arduino ile kontrol edebilmenin yanında anahtar ile de ledleri açıp kapayabilmek. Anahtar ile açılan ledi arduino ile söndürebilmek.

    Akıllı evi inceleme imkanınız olmuş bir de şunu sormak istiyorum.
    Akıllı evlerde lambalar sadece arduino tarzı gömülü sistemler ile mi kontrol ediliyor yani bu evlerde bu lambaları anahtarlar ile de söndürme var mı?
    Çözüm yolu ve devresi nasıl olmalıdır. Yardımcı olursanız sevinirm.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Benim gözlemlediğim akıllı ev sistemlerinde, anahtarlarda 5V bulunmakta ve anahtar çıkışı kontrol ünitesine gelmekte. 220 V ise röle ünitesine direk çekilmektedir. Yani işlemciye hem anahtar çıkışı, hemde uzaktan kontrol için gerekli sinyaller gönderilmektedir. Dolayısıyla işlemci ünitesinde tasarladığınız algoritma sayesinde bu iki girdiye göre lambaları röle kullanarak kontrol edebilirisiniz. Dediğinize uygun kod yapısına örnek vermek gerekirse;

      Anahtar kapalı (lamba yanıyor) ve bluetooth üzerinden lambanın açılması yönünde bir sinyal gönderildi o zaman lambayı kontrol eden pinin lojik seviyesi 0 yapılır. Tersi durumda yani anahtar kapalıyken bluetooth tan kapansın yönünde sinyal alınıyorsa lojik seviyesi high da tutulur ve değişmez. Yani 2 girdi ile 1 çıkış kontrol etmek üzere if yapılarını kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz.

      İyi çalışmalar.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Özellikle konya akıllı ev sistemleri hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Usta java kodlama dışında başka şansımız var mı?

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten harika bir site olmuş ve başarılı bir şekilde anlatmışsınız ağzınıza sağlık

    YanıtlaSil
  8. Konya akıllı ev sistemleri olarak blogunuzu çok beğendik. İyi çalışmalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Yaşadığımız mekanlarda kullandığımız tüm donanımların, bir arada tek yerden kontrolü ve hayatı kolaylaştırır, birçok detayın otomasyon sayesinde bizlere sunulduğu evlere akıllı ev denmektedir. Konya akıllı ev sistemleri ile kullanıcısına konfor, güvenlik ve kullanım maliyetleri tasarrufu sağlayan evlere sahip olmak artık bir hayal değil!
    www.efeguvenlik.com.tr

    YanıtlaSil